top of page

"Dovoľte mi vyhrať. Ale ak nemôžem vyhrať, dovoľte mi statočne sa o to pokúsiť."


Rovnako ako olympijské hry, aj Špeciálne olympijády sú organizované každé 2 roky, raz v letných a raz v zimných športoch. Doteraz sa konalo 14 ročníkov Svetových letných špeciálnych olympijských hier a tento rok sa v rakúskom Grazi koná 11. ročník Svetových zimných hier špeciálnych olympiád. Jedným z najvýznamnejších symbolov týchto hier je tzv. Plameň nádeje (obdoba olympijského ohňa), ktorého pochodeň je podľa tradičného ceremoniálu zapálená v mieste konania prvej olympiády v Aténach. Tohtoročný „Plameň nádeje“ prešiel ďalekú cestu až do dejiska tohtoročných hier, kde bude slávnostne zapálená pochodeň počas Otváracieho ceremoniálu 18. marca v Grazi.


Medzinárodné hnutie špeciálnych olympiád založila sestra prezidenta J.F. Kennedyho - Eunice Kennedy Shriverová (1921-2009) priekopníčka v globálnom boji za práva mentálne postihnutých ľudí. V roku 1968 vzniklo Hnutie špeciálnych olympiád, ktorého posolstvom je poskytovanie pravidelného a celoročného tréningového a súťažného cyklu pre deti a dospelých s intelektuálnym postihnutím vo všetkých olympijských športoch. Dnes Hnutie špeciálnych olympiád pôsobí vo viac ako 170 krajinách sveta, na 7 kontinentoch s registrovanými cca 4,5 miliónmi športovcov pod vedením 30000 trénerov, s pomocou milióna zainteresovaných rodičov a pól milióna dobrovoľníkov, ktorí nezištne pomáhajú postihnutým športovcom. Vďaka Hnutiu špeciálnych olympiád majú mentálne postihnutí športovci unikátnu možnosť sebarealizácie a príležitosť ukázať svoju odvahu, nadväzovať nové priateľstvá a prežiť radosť z víťazstva.


Slovenské hnutie špeciálnych olympiád bolo založené v roku 1993 v Bratislave. Momentálne je registrovaných približne 42 klubov v 15 športoch (spomenúť môžeme atletiku, plávanie, gymnastiku, futbal, volejbal, cyklistiku, zjazdové lyžovanie, bežecké lyžovanie, tenis, stolný tenis, kolieskové korčule, bocciu, krasokorčuľovanie a iné) so základňou 3300 športovcov, ktorí sa vďaka pomoci 1200 dobrovoľníkov a 120 rodinných príslušníkov zúčastňujú pravidelných tréningov a súťaží či už doma alebo v zahraničí. Od roku 2016 je Slovenské hnutie špeciálnych olympiád oficiálnym členom Slovenského olympijského výboru.

Svetových zimných hier špeciálnych olympiád v rakúskom Grázi sa v rámci 24 člennej slovenskej delegácie zúčastní 16 handicapovaných športovcov, ktorí reprezentujú Slovenskú republiku v športoch ako krasokorčuľovanie, alpské lyžovanie a bežecké lyžovanie.


Alpské lyžovanie: Dávid Boček, Mojmír Cikrai, Stanislava Gembická, Ladislav Jakubčo, Michal Štubňa, Juraj Šuster, Simonne Sadloňová

Bežecké lyžovanie: Elin Balážová, Denisa Jedličková, Jakub Krišák, Gabriela Petrovičová, Roman Polák, Milan Pumpa, Romana Záslavová

Krasokorčuľovanie: Marek Bednár, Peter Dlugoš



 AKTUÁLNE: 
 NEPREHLIADNITE: 
bottom of page