top of page

Zastavme najrýchlejšie odlesňovanie v histórii ľudstva!

3. apríl, Štrasburg

Európsky parlament vyzýva Komisiu a členské štáty k okamžitej reakcii na zmenu klímy spôsobenej odlesňovaním tropických lesov. Jednou z príčin devastácie pralesov je narastajúca produkcia palmového oleja, pričom Európska únia je tretím najväčším dovozcom tejto komodity. Vypaľovaním lesov sa vyprodukuje 1,47 gigaton uhlíka ročne, pričom až 49% všetkého odlesňovania pralesov sa uskutočňuje v poslednom období nezákonne.


Palmový olej sa stal celosvetovo najpoužívanejším olejom, čo je podľa návrhu uznesenia Európskeho parlamentu zapríčinené jeho nízkou cenou. Hlavnými odvetviami, ktoré cenovú dostupnosť využívajú, sú energetický a potravinový priemysel. Kvôli masívnemu dopytu po tejto komodite však dochádza k najrýchlejšiemu odlesňovaniu v histórii ľudstva vôbec.


Cieľom návrhu uznesenia, o ktorom bude Európsky parlament hlasovať v utorok, je stanovenie globálnych riešení. Mali by sa na nich podieľať všetci účastníci v dodávateľskom reťazci, vrátane spotrebiteľov. Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej (NOVA, ECR) obsahom návrhu nie je snaha bojkotovať všetky výrobky obsahujúce palmový olej, ale napríklad zlepšenie označovania týchto produktov a výlučné uvádzanie na trh certifikovaných olejov. “Palmový olej sa nachádza v potravinách, v pracích prostriedkoch, ale aj v rúžoch a inej kozmetike. Často nie je táto zložka na obaloch vôbec uvedená,” hovorí europoslankyňa. Európsky parlament vyzýva všetky členské štáty, aby sa usilovali o dosiahnutie 100%-tného certifikovaného udržateľného palmového oleja do roku 2020. „Slovenská republika si môže zobrať príklad z krajín ako Švédsko, Dánsko, alebo Francúzsko, ktoré sa zaviazali už v roku 2015 používať len certifikovaný palmový olej, ktorý prešiel prísnou kontrolou a bol vyrobený bez spôsobenia škody na životnom prostredí,“ dodáva europoslankyňa Jana Žitňanská.


Vypaľovaním dažďových pralesov nie je ničená len vzácna fauna a flóra, podľa Jany Žitňanskej spôsobuje znečistený vzduch aj mnohé ochorenia až predčasné úmrtia miestnych obyvateľov. „Pri tvorbe, ale aj samotnom obhospodarovaní palmových plantáží dochádza často k porušovaniu ľudských práv, vrátane detskej práce, otroctva a diskriminácii domorodých komunít.“ uzatvára europoslankyňa.


 AKTUÁLNE: 
 NEPREHLIADNITE: 

Jana Žitňanská © 2020

Deaf friendly website
Blind friedly website
headeretr3_edited.jpg
bottom of page